- No lucrativa prohibits work, not study: article 61 of the Reglamento defines it as residence without any work or professional activity [1]. A foreign resident over 18 has the right to education and qualifications at post-compulsory levels on the same terms as Spanish citizens [2].
- Studying does not give you the right to work. Work of up to 30 hours a week is open only to holders of a study estancia for higher education (art. 57), and a paid internship still counts as work [1].
- The no lucrativa conditions still apply: means of 400% of IPREM plus 100% per family member, health insurance and, at renewal, more than 183 days of residence in Spain in the calendar year [1].
- A resident can apply for a study estancia from within Spain (art. 54), but this is a change of basis: it has different requirements for means and duration, and time on an estancia counts at 50% towards long-term residence [1].
- What this means for you specifically depends on the programme and the institution: check with a lawyer or a gestor.
Can you study on a no lucrativa?
Yes: the no lucrativa restriction concerns work, not education. Residencia temporal no lucrativa (temporary residence without work or professional activity) under article 61 of the Reglamento is intended for people who live in Spain without working [1]. The Immigration Law guarantees residents over 18 the right to post-compulsory education, to obtain qualifications and to receive public grants on the same terms as Spanish citizens [2]. Which course or programme you are admitted to is determined by education law and the institution itself, not by the no lucrativa regime. We found no prohibition on studying in articles 61-64 [1].
How does studying on a no lucrativa differ from an estancia por estudios?
A study estancia (autorización de estancia de larga duración por estudios) is a separate status with different conditions: it gives the right to work during higher education and does not count as residence. The main differences [1]:
| Criterion | No lucrativa and studying | Study estancia |
|---|---|---|
| Work | not allowed (art. 61) | during higher education, up to 30 hours a week if compatible with studies (art. 57) |
| Means | 400% of IPREM plus 100% per family member (art. 62) | 100% of IPREM, 75% for the first family member, 50% for each additional one; tuition costs do not count (art. 35) |
| Duration | 1 year, renewal for 2 years (arts. 61, 64) | the length of the programme, usually up to a year; for higher education, the official duration (art. 55) |
| Proof of studies | not required | enrolment and payment, annually if longer than a year (arts. 53, 55) |
| Family | spouse, children; they may not work (art. 61) | family members only for higher education; they may not work (art. 56) |
IPREM for 2026 is €600 a month, so 100% is €600 and 400% is €2,400 [3]. More on student status: study estancia in Spain and language courses and the study permit.
Do your studies give you the right to work or do an internship?
No. You can only work on a permit that includes that right. Article 57 of the Reglamento automatically authorises work for holders of a study estancia for higher education, and compulsory non-employment internships required by the programme are covered by the estancia itself [1]. There is no such rule for no lucrativa: a paid internship or a side job is still work, and you cannot work on no lucrativa [1]. What is prohibited on no lucrativa and how to move legally to work is covered in the article no lucrativa: what is prohibited.
Which no lucrativa conditions apply if you study?
All the conditions stay the same. Renewal requires means for the new period, health insurance throughout the previous period, school enrolment for school-age children, the fee, and actual residence in Spain for more than 183 days in the calendar year [1]. If the programme requires a long stay abroad, for example a full-time master’s in another country, the 183 days may be at risk: see the article absence from Spain and residence permit renewal. Tuition costs reduce your available means: calculate what remains after paying them so that you still meet the threshold; this is editorial advice, not a legal rule [1].
Can you switch from no lucrativa to an estancia por estudios?
Yes, this is a change of basis. Article 54 of the Reglamento allows anyone who holds a residence authorisation and is in the country to apply for a study estancia from within Spain; the application is filed at least two months before studies begin or before the current status expires, it extends your legal status until the decision, the decision is due within two months, and silence means refusal [1].
You need admission to the institution, payment, means, health insurance, a criminal record certificate and no threat to public order [1]. The consequence for long-term residence: when counting the five years, time on a study estancia counts at 50% [1]. Read can you change the basis of your residence permit and how to count the five years.
What depends on your case?
Four things depend on the case. First: whether the specific institution accepts a no lucrativa resident onto the chosen programme and on what basis. Second: whether you need student status for the right to work, the means threshold or your family. Third: what will happen to the 183 days and your health insurance given your schedule. Fourth: how a change of basis will affect your path to long-term residence.
We set out the boundaries, not the decision: that requires documents. On how to prepare your questions, read which residence permit basis to choose. The conditions of the regime itself are collected on the residence permit without the right to work page, the steps in the no lucrativa route card, and student status is described on the studies page and in the study route card. The general sequence after moving: residence permit in Barcelona.
Frequently asked questions
Can you study on no lucrativa?
Can you work on no lucrativa if you are a student?
Do you need a study visa to enrol at a university if you hold no lucrativa?
How much money do you need for no lucrativa if you are also studying?
Does time on a study estancia count towards long-term residence?
Do you have to enrol your children in school on no lucrativa?
Official sources
- BOE · Real Decreto 1155/2024, articles 35, 52-57, 61-64, 176 ↗
- BOE · Ley Orgánica 4/2000, article 9 (derecho a la educación) ↗
- Seguridad Social · Cotización 2026, IPREM value ↗
Sources reviewed on 02.10.2026. Consolidated texts and government reference pages are for information only: applying the law depends on official publications, amendments and the specific circumstances. Reviewed by lawyer Francisco Romero Jiménez (ICAB 33641) on 21.10.2026.
Turn the information into questions.
The navigator helps you gather topics for an individual review. It does not determine your right to a residence permit and does not submit an application.
Build your checklistReloVictory’s terms: a 15-minute consultation is free, a full consultation costs €121 for 45 minutes; case handling is priced by quote, and fees and translations are paid separately. The legal side is handled by the team’s lawyer, the tax and administrative side by a graduada social. More: about the team.
Prefer to do it yourself? Step-by-step guides: residence permit in Barcelona: from empadronamiento to TIE and route cards by residence ground.
Related articles
ReloVictory · Sources reviewed 02.10.2026 · Not a substitute for individual legal advice.
