- You can change the basis of your permit without a visa if you are already in Spain with a temporary permit and meet the conditions of the new one. This is Article 191 of the Reglamento (Real Decreto 1155/2024) for temporary residence and Article 190 for a study estancia [1].
- The one-year line: if you have held your permit for less than a year, moving to employment requires meeting all the requirements of Article 74. After a year, the labour market test no longer applies [1].
- You cannot change the basis from permits for cross-border workers, from a number of permits on exceptional grounds, or from family reunification: family reunification has its own route to independent residence [1].
- From the DNV to another basis: within Ley 14/2013 you can switch at any time if you meet the conditions of the new basis; switching to the general regime is governed by Title XI of the Reglamento [2].
- When you move from one work permit to another, the new permit is valid for four years; when you move from no lucrativa to work, for one year. It takes effect after your alta in the Seguridad Social [1].
Can you change the basis of your residence permit in Spain without leaving?
Yes, if you are in Spain with temporary residence status and meet the requirements of the new permit. Article 191.1 of the Reglamento de extranjería (Real Decreto 1155/2024) expressly allows people in Spain with temporary residence status to apply for another residence and work permit “without the need for a visa”, subject to the specific rules in the following paragraphs [1]. Students with a study estancia (estancia de larga duración por estudios) are covered by a separate article, Article 190 [1].
A change of basis does not waive the requirements of the new basis: you need a contract, registration of your activity and anything else the new permit asks for. The main routes are summarised in the table.
| From | To | Conditions | New permit | Rule |
|---|---|---|---|---|
| Residence for less than a year (including no lucrativa) | Employment | All requirements of Art. 74, including the labour market test unless an exception applies | One year, as an initial permit | Art. 191.2 [1] |
| Residence for a year or more, without the right to work (no lucrativa) | Employment or self-employment | Art. 74 without the labour market test; for self-employment, Art. 84 | One year; takes effect after alta in the Seguridad Social | Art. 191.4 [1] |
| Residence for a year or more, already with the right to work | Another work permit | Requirements of Art. 80 or Art. 86 | Four years | Art. 191.3 [1] |
| Employment | Self-employment | Filing the application | The previous permit is not extended | Art. 192.2 [1] |
| Study estancia | Work, or residence without work | Degree or certificate of completion; apply 2 months before or within 3 months after | One year | Art. 190 [1] |
What are the conditions for a change under Article 191?
The key line is one year with resident status. If you have held your permit for less than a year and apply for an employment permit, you must prove all the requirements of Article 74: a contract, terms of employment that comply with the law and the collective agreement, an employer in good standing, qualifications, no threat to public order, payment of the fee and an assessment of the labour market situation. The new permit counts as an initial permit and is valid for one year [1].
After a year, if your previous permit did not give you the right to work, you need the same requirements of Article 74 except the labour market assessment, and Article 84 for self-employment. The permit takes effect after your alta in the Seguridad Social, which must be completed within a month of being notified of the decision [1].
Which permits cannot be switched to another basis?
Article 191.7 excludes three groups: work permits for cross-border workers; permits on exceptional grounds listed in points b) and c) of Article 128.1 and in Chapters II-V of Title VII; and family reunification permits, which follow their own rules [1]. For reunited family members, a separate route to independent residence is set out in Article 69, which needs to be read on its own [1].
What about switching to and from the digital nomad visa?
The UGE, a unit of the Ministry of Inclusion, states in its FAQ for teleworkers that as long as the conditions are still met, you can apply at any time for another permit under Ley 14/2013 if you meet its conditions; switching to the general regime is governed by Title XI of the Reglamento [2]. Any change in the conditions of admission must be reported to the UGE within 30 days [3].
The reverse route, from no lucrativa to the DNV, is described more strictly in the UGE FAQ. Asked whether you can apply for a teleworker permit while holding no lucrativa, the ministry answers “no”: no lucrativa does not give you the right to work, so you cannot rely on previous remote work, and working without a permit is an infringement of Ley Orgánica 4/2000 [2]. The FAQ does not cover exceptions or practice for applications made “from Spain”, sources disagree, and you need an individual review. More detail: DNV from Spain.
What depends on your case
A lot: how long you have been resident, whether your current permit lets you work, your employer and profession, the date you finish your studies, your family status, taxes and contributions. We do not know how the authority will assess your particular documents, and the decision on a change of basis is made by the oficina de extranjería or, for the DNV, by the UGE (Unidad de Grandes Empresas y Colectivos Estratégicos). Generic “yes, you can” claims from blogs are worth checking against the article of the Reglamento under which your permit was issued.
Moving from studies to work is covered separately: what to do after your studies. A comparison of all bases is in the article choosing a residence permit basis, the steps for employment are described in the route card for work, and a general overview of the bases is on the page residence permit in Barcelona.
Frequently asked questions
Can I switch from no lucrativa to a work permit while in Spain?
Can I move from a student permit to work?
Do I need a visa to change the basis of my residence permit?
Can I move from the DNV to another basis?
Which permits do not allow a change of basis?
How long is the new permit valid after a change of basis?
Official sources
- BOE · Real Decreto 1155/2024 (Reglamento), Articles 74, 80, 84, 86, 190 - 192 ↗
- Ministry of Inclusion, UGE · FAQ on teletrabajadores permits ↗
- BOE · Ley 14/2013, Additional Provision 7 ↗
Sources reviewed on 02.10.2026. Consolidated texts and government reference pages are for information only: applying the law depends on official publications, amendments and the specific circumstances. Reviewed by lawyer Francisco Romero Jiménez (ICAB 33641) on 21.10.2026.
Turn the information into questions.
The navigator helps you gather topics for an individual review. It does not determine your right to a residence permit and does not submit an application.
Build your checklistHow ReloVictory works: a free 15-minute consultation, a full consultation at €121 for 45 minutes; the cost of handling your case is based on a quote, and fees and translations are paid separately. The legal side is handled by the team’s lawyer, the tax and administrative side by a graduada social. More: about the team.
Prefer to do it yourself? Step-by-step guides: residence permit in Barcelona: from empadronamiento to TIE and route cards by residence ground.
Related articles
ReloVictory · Sources reviewed 02.10.2026 · Not a substitute for individual legal advice.
