- The law does not make an NIE a condition for opening an account. Identification is done with a passport or a foreigner’s card (article 6 of Real Decreto 304/2014) [2].
- You can open an account without an NIF, but you must give the NIF to the bank within 15 days. Until then, no transactions can be made on the account (article 28.3 of Real Decreto 1065/2007) [1].
- A non-resident who has proved their status is exempt from the NIF identification regime for accounts in euros and in foreign currency. The status is proved with a certificate from the tax authority of the country of residence or a declaration on the ministry’s form (articles 28.7 and 28.9) [1].
- The bank may refuse if it cannot apply the due diligence measures required by the anti-money laundering law (Ley 10/2010, article 7.3) [3].
- For a foreign national, the NIE and the NIF are the same: the NIE is the tax number. How to get one is covered separately [4].
Do you need a NIE to open a bank account in Spain?
The law does not make the NIE (Número de Identidad de Extranjero) a condition for opening an account. As an “obliged entity” under Ley 10/2010, the bank must identify the customer before the relationship begins, using reliable documents [3]. For a foreigner, Real Decreto 304/2014 (article 6) lists these documents as a residence card, a TIE, a passport or, for EU and EEA citizens, a national identity document. The document must be valid on the day the account is opened [2]. The NIE is not on the list of documents.
The tax number is a separate requirement. Under article 28 of Real Decreto 1065/2007, anyone who carries out transactions with banks must provide an NIF. For a foreigner, the NIE plays the role of the NIF: what an NIF is and how it differs from an NIE [1][4]. But article 28 makes exceptions to this rule; they are set out below.
What exactly the law allows without a NIE
| Situation | What the law allows | Source |
|---|---|---|
| Account opened without an NIF | Allowed, but the NIF must be given within 15 days; no transactions until then | Art. 28.3 [1] |
| Non-resident has proved their status | Accounts in euros and foreign currency are excluded from the NIF identification regime | Art. 28.7 [1] |
| Proof of non-resident status | Certificate from the tax authority of the country of residence or a declaration on the ministry’s form | Art. 28.9 [1] |
| Joint account | The NIFs of all holders are required | Art. 28.6 [1] |
| Currency exchange or purchase of traveller’s cheques up to €3,000 | A non-resident can do without an NIF | Art. 28.2 [1] |
If the NIF is not given within 15 days, the bank must report the account to the tax authority: article 40 of Real Decreto 1065/2007 requires banks to send the AEAT quarterly information on accounts whose holders have not provided an NIF [1]. This is one reason why banks prefer to get the NIE straight away.
Why banks still ask for a NIE
The law sets a minimum, but each bank builds its own customer acceptance policy based on its risk assessment (article 7.1 of Ley 10/2010) [3]. The bank must also establish the purpose of the relationship and the nature of the customer’s activity, carry out ongoing monitoring and decline the relationship if it cannot apply these measures (articles 5, 6 and 7.3) [3]. In addition, the bank reports to the AEAT every month on the accounts opened with it (article 37 of Real Decreto 1065/2007) [1].
So one bank may open an account for a non-resident with a passport, while another will ask for an NIE. The law does not determine which approach a particular institution takes. We do not name banks or assess their practice: ask about the requirements in advance.
What to do if you do not have a NIE
- Have a valid passport ready and proof of non-resident status: a certificate from the tax authority of your country of residence or a tax residence declaration on the form the bank gives you (article 28.9) [1].
- Before your visit, ask the bank whether it will open an account without an NIE and which documents it needs about your activity and the source of funds.
- If you need a tax number but have no NIE, the law allows a temporary NIF: the AEAT assigns it to a foreigner without an NIE for transactions with tax relevance; it has nine characters and starts with the letter M (article 20.2 of Real Decreto 1065/2007) [4]. Whether your bank accepts such a number depends on the bank.
- If the bank requires an NIE, get one. The procedure, timescales and cost are covered in NIE in Barcelona: step by step and how much an NIE costs.
- If you are entitled to a cuenta de pago básica (you live legally in the EU and have no other account in Spain), the bank must offer it to you, and any refusal must be in writing, with reasons, within 10 working days [5].
- Once you have your NIE, give it to the bank: if the account was opened without an NIF, you have 15 days to do so [1].
What depends on your case
Whether you need an NIE depends on whether you are resident, how long you are opening the account for and the bank’s policy. You also need an NIE for tax matters, such as a tax return or buying a flat, separately from the account. The general procedure for opening an account is described in opening an account at a Spanish bank as a resident or non-resident. Getting an NIE and documents for a residence permit is covered on the “Documents” service page.
Frequently asked questions
Can you open an account in Spain without an NIE?
Does a non-resident need an NIE to open an account?
What happens if the NIF is not given within 15 days?
Is the NIE the same as the NIF?
What should you do if the bank refuses to open an account?
Official sources
- BOE · Real Decreto 1065/2007, artículos 28, 37 y 40 (NIF en operaciones con entidades de crédito) ↗
- BOE · Real Decreto 304/2014, artículo 6 (documentos fehacientes) ↗
- BOE · Ley 10/2010 de prevención del blanqueo de capitales, artículos 3-7 ↗
- BOE · Real Decreto 1065/2007, artículos 18 - 22 (número de identificación fiscal) ↗
- BOE · Real Decreto-ley 19/2017 de cuentas de pago básicas, artículos 3-5 ↗
Sources reviewed on 02.10.2026. Consolidated texts and government reference pages are for information only: applying the law depends on official publications, amendments and the specific circumstances. Reviewed by lawyer Francisco Romero Jiménez (ICAB 33641) on 21.10.2026.
Turn the information into questions.
The navigator helps you gather topics for an individual review. It does not determine your right to a residence permit and does not submit an application.
Build your checklistHow ReloVictory works: a 15-minute consultation is free, a full consultation costs €121 for 45 minutes; case handling is priced by quote, and fees and translations are paid separately. The legal side is handled by the team’s lawyer, tax and administrative matters by a graduada social. More: about the team.
Prefer to do it yourself? Step-by-step guides: residence permit in Barcelona: from empadronamiento to TIE and route cards by residence ground.
Related articles
ReloVictory · Sources reviewed 02.10.2026 · Not a substitute for individual legal advice.
