- As a rule, you do not need Spanish for the residence permit itself. We found no language requirements in Regulation 1155/2024 for no lucrativa, employment, cuenta propia or study [1], and Ley 14/2013 does not list any for the DNV [2].
- What is checked instead of language: funds, health cover, no threat to public order, a contract or project, admission to an educational institution [1].
- There is an exam only for citizenship by residence: DELE at A2 level or higher and the CCSE test [3]. The general residence period under the Código Civil is ten years, shorter for a number of countries [4].
- For arraigo social without family ties and for socioformativo you need an informe de integración social from the autonomous community, and on renewals an “effort to integrate” may be taken into account, including learning the official languages of the place where you live [1].
- Language can also be the purpose of the stay: language courses at official schools or Cervantes centres give grounds for an estancia, if the language is not your native language or an official language of your country [1].
Do you need Spanish to get a residence permit?
For the permit itself, as a rule, no. We went through the conditions in the Reglamento de extranjería (Real Decreto 1155/2024) for no lucrativa, employment, cuenta propia, study and larga duración: they require funds, insurance, a contract or project, admission to an educational institution, no threat to public order and a paid fee, but not a language certificate [1]. For the DNV, the law lists qualifications, an established relationship with a foreign company and funds [2].
| Ground | Language requirement | What is checked |
|---|---|---|
| DNV (Ley 14/2013) [2] | none | degree or experience, income, link with a foreign company |
| No lucrativa (arts 61, 62) [1] | none | funds of 400% of IPREM per month and 100% per family member, seguro de enfermedad |
| Study (art. 53) [1] | none in the regulation | admission and payment of tuition |
| Employment and cuenta propia (arts 74, 84) [1] | none | contract or project, qualifications |
| Arraigo social, socioformativo (art. 127) [1] | informe de integración | report from the autonomous community |
| Larga duración (art. 176) [1] | none | 5 years of residence, resources, seguro |
| Citizenship [3] | DELE A2 and CCSE | exams at the Instituto Cervantes |
University requirements for the language of instruction are set by the university itself; they are not in the regulation. This is a matter of admission, not of the residence permit. The procedure for students is described in the route card for study.
Where does language knowledge still count?
In two places: in the integration report and on renewals. For arraigo social, if you have no foreign relatives with a permit, and for arraigo socioformativo, the regulation requires an informe de integración social, issued by the autonomous community or, if it so decides, by the local authority, within one month of the request [1]. On renewal of no lucrativa, employment and cuenta propia, the authority assesses the “effort to integrate”. This is an optional argument: it is put forward when one of the renewal conditions is not met. The report, if positive, confirms knowledge of constitutional values and, “where applicable”, the learning of the official languages of the place of residence [1].
Catalonia has two official languages, so such a report may also mention Catalan (do you need Catalan, integration report in Catalonia). What exactly the report records, and to what extent, is decided by the autonomous community: the regulation has no single language test.
What about citizenship: which language and which exams?
Citizenship by residence requires two exams run by the Instituto Cervantes: DELE at A2 level or higher and the CCSE, a test on the Constitution and the social and cultural realities of Spain [3] (how the exams work). Exempt from DELE are those who have already passed it at A2 or higher and nationals of Spanish-speaking countries [3]. Article 22 of the Código Civil requires, as a general rule, ten years of legal and continuous residence, while for refugees, nationals of Ibero-American countries, Andorra, the Philippines, Equatorial Guinea, Portugal and Sephardic Jews the period is shorter [4]. Nationals of Russia, Ukraine, Belarus and Kazakhstan are not on this list.
Can language be the basis for an estancia?
Yes, but as a purpose, not as a condition. The regulation includes in the estancia de larga duración in-person courses in Spanish or other official languages of Spain at official language schools or at centres accredited by the Instituto Cervantes or a similar body, if it is not your native language or an official language of your country of nationality [1]. To extend such an estancia, you need to pass the course at the school or obtain a DELE diploma, or register for the exam [1]. More: language courses and study estancia.
The overall picture of grounds and steps in Barcelona is on the page residence permit in Barcelona.
Where to learn Spanish and how to prove your level?
State courses are run by the escuelas oficiales de idiomas (EOI). Under the Education Act they give particular support to Spanish as a foreign language, as well as to EU languages and the other official languages of Spain, including Catalan [5]. Teaching is split into basic, intermediate and advanced levels, which match A, B and C of the European framework, from A1 to C2. You can enrol if you turn 16 in the year classes start [5]. Each level you pass gives an official certificate [5]. Every school publishes its own enrolment dates, fees and number of places; in Barcelona, for example, Spanish for foreigners is taught at EOI Barcelona-Drassanes.
Your level is proved by the DELE diploma. It is issued by the Instituto Cervantes on behalf of the Ministry of Education, at six levels from A1 to C2 [6]. A2 is enough for citizenship [3]. You do not need it for the residence permit, but an EOI certificate or a DELE diploma clearly shows that you are learning the language if on renewal you rely on the effort to integrate [1]. How the exams work: CCSE and DELE A2. If you are moving on the digital nomad visa, you can start learning once you are in Spain: this visa does not require Spanish.
Frequently asked questions
Do you need Spanish for the DNV?
Do you need Spanish for a no lucrativa residence permit?
Do you need to know Spanish when renewing a residence permit?
What language do you need for Spanish citizenship?
Do you need to know Catalan in Barcelona?
What is an informe de integración?
Where can I learn Spanish officially in Spain?
What is DELE?
Official sources
- BOE · Real Decreto 1155/2024, articles 52 - 55, 61 - 64, 74, 84, 127, 176 ↗
- BOE · Ley 14/2013, artículos 74 bis - 74 quinquies, 75 y 76 (teletrabajo de carácter internacional) ↗
- BOE · Real Decreto 1004/2015, procedimiento de nacionalidad por residencia, artículo 6 ↗
- BOE · Código Civil, artículo 22 (nacionalidad por residencia) ↗
- BOE · Ley Orgánica 2/2006, de Educación, artículos 59 - 61 (escuelas oficiales de idiomas) ↗
- BOE · Real Decreto 1137/2002, diplomas de español como lengua extranjera (DELE), artículos 1 y 3 ↗
Sources reviewed on 02.10.2026. Consolidated texts and government reference pages are for information only: applying the law depends on official publications, amendments and the specific circumstances. Reviewed by lawyer Francisco Romero Jiménez (ICAB 33641) on 21.10.2026.
Turn the information into questions.
The navigator helps you gather topics for an individual review. It does not determine your right to a residence permit and does not submit an application.
Build your checklistHow ReloVictory works: a 15-minute consultation is free, a full consultation costs €121 for 45 minutes; case handling is priced by quote, and fees and translations are paid separately. The legal side is handled by the team’s lawyer, tax and administrative matters by a graduada social. More: about the team.
Prefer to do it yourself? Step-by-step guides: residence permit in Barcelona: from empadronamiento to TIE and route cards by residence ground.
Related articles
ReloVictory · Sources reviewed 02.10.2026 · Not a substitute for individual legal advice.
